Blog

Indicele glezna-brat

Indicele glezna-brat este o metoda rapida, noninvaziva, de a diagnostica boala arteriala periferica, o afectiune ce presupune ingustarea sau blocarea fluxului sanguin la nivelul arterelor periferice (membre superioare sau inferioare).

Persoanele cu arteriopatie prezinta un risc crescut de a suferi infarct miocardic, accident vascular cerebral, dar si de a avea o circulatie slaba sau dureri de picioare. Prin urmare, riscul de deces in randul lor este mai mare si este extrem de important ca afectiunea sa fie depistata din timp.

Indicele glezna-brat compara tensiunea arteriala de la glezna cu tensiunea arteriala de la brat. Un rezultat mai mic de valorile normale ale indicelui glezna-brat (1,0 – 1,4) poate indica ingustarea sau blocarea arterelor la nivelul picioarelor, crescand riscul de probleme circulatorii, conducand astfel la boli de inima sau accident vascular cerebral.

Cand ai nevoie de indicele glezna-brat?

Medicul iti va recomanda investigatia daca ai peste 50 de ani si ai unul dintre urmatorii factori de risc pentru boala arteriala periferica:

  • Fumat
  • Diabet zaharat
  • Hipertensiune arteriala
  • Hipercolesterolemie
  • Claudicatie intermitenta – durere, senzatie de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar in timpul activitatilor precum plimbatul sau urcatul scarilor.

Indicele glezna-brat este uneori recomandat ca parte a unei serii de trei teste, inclusiv ecografia de carotida si ecografia abdominala, pentru a evalua arterele.

Testul nu este indicat in situatiile in care ai dureri mari la nivelul picioarelor sau bratelor. In schimb, medicul iti poate recomanda un alt test de evaluare a arterelor la nivelul picioarelor, cum ar fi o ecografie Doppler

Pregatirea pentru indicele glezna-brat.

Nu trebuie urmate instructiuni speciale inainte de realizarea acestei investigatii. Este posibil sa fie nevoie sa porti haine largi, confortabile, pentru a permite tehnicianului plasarea cu usurinta a tensiometrului pe glezna si pe partea superioara a bratului.

Cum se realizeaza indicele glezna-brat?

Indicele glezna-brat este un test nedureros, dureaza cateva minute si este similar cu masurarea tensiunii arteriale in cabinetul medicului de familie. Este posibil sa simti o oarecare presiune pe brat sau glezna cand manseta se umfla.

In timpul testului, medicul cardiolog te va ruga sa te intinzi pe spate, pentru a-ti putea masura tensiunea arteriala din ambele brate, utilizand o manseta gonflabila. Apoi, se va masura tensiunea arteriala din doua artere, de la nivelul ambelor glezne cu ajutorul mansetei gonflabile si a unui dispozitiv cu ultrasunete Doppler portabil.

Dispozitivul Doppler foloseste unde sonore pentru a produce imagini si va permite medicului sa auda pulsul in arterele de la nivelul gleznei dupa dezumflarea mansetei gonflabile.

Sursa: www.mayoclinic.org

18/09/2023 Cardiologie Brasov, Standard Posts
About useradmin