Blog

Electrocardiograma (ECG SAU EKG)

Electrocardiograma (denumita si ECG sau EKG) este o investigatie care masoara impulsurile electrice ale inimii. Fiecare bataie a inimii se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celule specializate de la nivelul inimii.

Electrocardiograma inregistreaza aceste semnale electrice pe masura ce acestea traverseaza inima. Medicul va studia electrocardiograma pentru a identifica ritmul si modelul de aparitie a batailor inimii pentru a diagnostica diverse boli de inima.

O electrocardiograma poate sa arate:

  • dovezi ale maririi de volum a inimii;
  • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariana);
  • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct de miocard);
  • probleme ale ritmului cardiac (aritmii);
  • modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic;
  • semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardita).

Electrocardiograma este indicata in urmatoarele situatii:

  • Ai avut o durere in piept, cu caracter de presiune, cu durata sub 5 minute, aparuta in conditii de efort si care a cedat la repaus sau dupa tratament cu nitroglicerina;
  • Ai avut palpitatii sau senzatie de „nod in gat”;
  • Ai avut ameteli sau ai lesinat;
  • Anual sau la indicatia medicului cardiolog daca te afli in evidenta medicala cu: angina pectorala, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau daca esti fumator cronic.

Electrocardiograma este un test nedureros, non invaziv si sigur care se efectueaza in cabinetul medical. Nu este nevoie de o pregatire speciala. Totusi, evita sa bei apa rece sau sa practici o activitate fizica imediat inainte de procedura.

In timpul testului, se vor plasa electrozii pe piele: sase la nivel toracic si patru la incheieturile mainilor si ale picioarelor. Apoi, se va porni inregistrarea. Pe parcursul inregistrarii, nu trebuie sa vorbesti sau sa tusesti pentru a nu afecta rezultatul.

Medicul va discuta cu tine rezultatul investigatiei. In general, daca acesta este normal, nu vei avea nevoie de teste suplimentare. Daca electrocardiograma arata ca exista probleme la nivelul inimii, va trebui sa repeti investigatia sau sa efectuezi alte teste, cum ar fi ecocardiografia. Tratamentul va depinde de ceea ce a cauzat simptomele si va fi indicat de catre medic.

Nu ai fost inca la medic pentru un control cardiologic? Vino la cabinetul nostru pentru a afla care este starea de sanatate a inimii tale! Pentru o programare suna in Call Center vezi detalii contact

10/09/2023 Cardiologie Brasov
About useradmin